Zonschade

Zonschade, een huid vergeet nooit

Zonschade is bijvoorbeeld een verbrande huid of een zonneallergie. Maar ook je bruine huidskleur is zonschade. De bruine kleur wordt namelijk veroorzaakt om je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Deze korte termijn zonschade komt vaak voor en is goed te herstellen.

Er is ook zonschade die niet te herstellen valt. Veel mensen weten niet eens dat hun huid beschadigd is door de zon. Heb je flink liggen bakken als kind, dan kan het zomaar zo zijn dat je huid al beschadigd is. Deze zonschade wordt namelijk pas zichtbaar als je ouder wordt. Ik heb het over vroegtijdige huidveroudering en actinische keratose. Heb je een lichte huid dan heb je meer kans op zonschade.

Vroegtijdige huidveroudering

Rimpels, pigmentvlekken, een lederachtige huid of een slappe huid; het zijn allemaal symptomen van vroegtijdige huidveroudering. Daar is de zon de grootste oorzaak van.

Ouderdomsvlekken ontstaan doordat je huid meer pigment gaat aanmaken tegen de schadelijke straling. Door een verstoorde deling ontstaat er een ophoping van pigment; de vlek.

Daarnaast tast de zon je elastinevezels aan. De naam zegt het al: je huid wordt minder elastisch en gaat uitzakken en verrimpelen. Ook kan teveel zon zorgen voor rosacea en couperose.

Schilferige plekjes

Actinische keratose, vrij vertaald naar ‘verhoorning, veroorzaakt door de zon’. Het zijn schilferige en ruwe plekjes op de huid. De vlekjes lijken op het eerste oog onschuldig, maar kunnen het beginstadium van huidkanker zijn. Het is dan ook heel belangrijk om deze te laten behandelen door een huisarts.

De plekjes kunnen huidkleurig, rood, geel en bruin zijn. Ze verschijnen op plaatsen die veel in de zon zijn geweest zoals het gezicht en ledematen. Voel jij zo’n plekje op je huid? Check het dan zeker even bij je huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Zonneschade is niet te genezen door schade aan het DNA. Wel kunnen we de verschijnselen van de zon minder opvallend maken en de huid in een betere conditie brengen. Pigmentvlekjes kunnen wel lichter worden en soms verdwijnen maar bij het ouder worden kunnen er weer nieuwe vlekjes verschijnen.

4 tips om je huid te beschermen

  1. Smeer je in met zonnebrandcrème. Bij voorkeur een natuurlijke met een minerale filter erin zoals zinkoxide of titaniumoxide.
  2. Bescherm je huid van binnenuit; slik supplementen met een natuurlijke zonbeschermer, antioxidanten en belangrijke vetten. Zo ben je het hele jaar door beschermd. Ook als je onverwacht een terrasje pikt en het zonnetje breekt door.
  3. Eet veel gekleurde groenten en fruit. Daar zitten veel vitamine A & C in. Ze verminderen de tekenen van huidveroudering en zorgen voor een goede huidbarrière.
  4. Verzorg je huid goed in de zomer. Gebruik extra producten zoals een peeling en een hydraterend serum of masker.

 

Het is nu wel duidelijk: het behandelen van zonschade is heel moeilijk. Heb jij zonschade opgelopen? Maak dan een afspraak om je huid snel te herstellen.